Test jezelf!

Test jezelf!

9PYY07X93T
Een gezonde levensstijl hangt af van vele factoren. Er zijn verschillende testjes die je zelf kunt doen om te kijken of jouw huidig voedingspatroon bijdraagt aan je gezondheid. Let er wel op dat deze testen vrij algemeen zijn, ieder mens is ten slotte verschillend. Maar ze kunnen wel aangeven op jij op de goede weg bent!

BMI

De Body Mass Index, oftewel BMI, is een graadmeter voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Door je persoonlijke BMI te berekenen kun je de gezondheidsrisico’s van je gewicht nagaan.

Klik hier om jouw BMI te berekenen. en kijk daarna in de tabel of jij een gezond gewicht hebt!

BMICategorie
< 18,5ondergewicht
18,5 - 25,0gezond gewicht
25,0 - 30,0overgewicht
30,0 - 40,0obesitas
> 40,0morbide obesitas

 


MIDDELOMTREK

Niet alleen je gewicht is een belangrijke factor voor je gezondheid, van belang is ook te weten waar het lichaamsvet zit. Vet dat rond je buik zit is namelijk nadeliger voor je gezondheid dan vet dat op je je heupen en billen zit. Een simpele manier om hier een indicatie van te krijgen is het meten van je middelomtrek:

  1. Leg een meetlint rond je buik, plaats het tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.
  2. Adem uit en lees jouw middelomtrek af.

 

MANVROUWCATEGORIE
< 79 cm< 68 cmondergewicht
79 - 94 cm68 - 80 cmgezond gewicht
94 - 102 cm80 - 88 cmovergewicht
> 102 cm> 88 cmobesitas

 


DE ZOUTMETER

Misschien heb je het spotje al op de radio gehoord: de zoutmeter. De Nierstichting is een landelijke campagne gestart om ons meer bewust te maken van de hoeveelheid zout die we eten. En dit blijkt hard nodig te zijn. Gemiddeld eten we namelijk per jaar 1 kilo zout te veel! Te veel zout is niet goed voor je, het leidt tot een verhoogde bloeddruk en vergroot de kans op nierziekten en hart- en vaatziekten.

Zout zit in heel veel producten, zelfs producten waarvan je helemaal niet zou denken dat er zout aan te pas komt. Wil je zelf nagaan hoeveel zout jij gemiddeld eet, klik dan hier. Met de zoutmeter controleer je  of jij een gezonde hoeveelheid zout eet, en kom je er gaandeweg ook achter welke producten er allemaal zout bevatten!

 


DUURZAAM ETEN. HOE GROOT IS JOUW VOETAFDRUK?

Soms is het belangrijk om even stil bij het feit dat eten om meer draait dan lekkere recepten en de hoeveelheid calorieën. De productie en bereiding van ons eten vraagt veel van de aarde. 30% van de milieubelasting en uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedsel. We vragen meer van de aarde dan dat er is, zodat de natuurlijke reserves opraken. We leven letterlijk op te grote voet!

‘Verklein je voetafdruk’ is een initiatief om onze impact op het milieu te verkleinen, onder meer op het gebied van voedselbereiding. Wil je weten hoe groot jouw voetafdruk is? Klik dan hier. Met deze test ontdek je de impact van jouw voedingspatroon op het milieu en krijg je meteen tips hoe je deze kunt verkleinen.

Diëtistenpraktijk GezondWeten Fabriekstraat 24, Deurne